EMLÉKEZTETŐ

Készült: a 2023. március 06.-án, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara elnökségi ülésén, a BMMK tárgyalójában tartott Elnökségi ülésről.

Jelen vannak jelenléti ív szerint:
Az elnökségi tagok: Bocz Gábor, Lenkovics László, Baumann Mihály, Feilné Győry Zsuzsa, dr. Jaczó Zoltán, Répás Balázs, dr. Szabó Éva Ibolya, Horváth Lajos, dr. Winkler Ervin titkár
Tárgy: Elnökségi ülés

Napirendi pontok:

 1. Őszi plakát kiállítás
  Előterjesztő: Bocz Gábor elnök
  A BMMK őszi plakátkiállításához a Széchenyi téri helyszínt az önkormányzat térítésmenetesen biztosítja. A rendezvényen megjelenítő szervezeteket fel kell keresni és egyeztetni kell velük a megjelenési lehetőség tartalmát és formai kötöttségeit. A poszterek előállítása és tervezése érdekében ajánlatokat kell bekérnünk, a tartalmakat pedig kamarai oldalról felügyelnünk szükséges.
 2. Szakcsoporti beszámolók előkészítése
  Előadó: Bocz Gábor elnök
  A területi kamarának évente legalább egy alkalommal küldöttgyűlést kell tartania. Az MMK küldötteknek május 24. napján jár le a mandátumuk, így ezen pozícióra vonatkozóan is ki kell terjednie a küldöttgyűlési feladatnak. A küldöttgyűlési anyagok összeállítást meg kell kezdeni, a szakcsoporti beszámolok bekérésével.
 3. MMK beszámoló
  Előadó: Baumann Mihály elnökségi tag
  A globalizáció folyamatai már 2010-ben felgyorsultak, a kelet-nyugati irányú kapcsolatok erősödtek és ezen találkozások tranzitrégiójában fekszik Magyarország, ehhez kell alkalmazkodnunk. A gazdasági kapcsolatok irányítása a régióban a Kárpátoktól északra Lengyelországhoz tartozik, de attól délre ezt Magyarországnak kell átvennie, kiegészítve az Európába tartó közlekedési, kereskedelmi korridorokat, a kelet-nyugati mellett az észak-déli kapcsolatokra is fókuszálva, mint például a Budapest-Belgrád vasútvonal. Az Építési és Közlekedési Minisztérium három jogszabálya ehhez teremt alapot – mondta el a Portfolió Építőipar 2023 konferencián Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese március 30-án.
  Háromoldalú stratégiai együttműködési megállapodást kötött március 29-én az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Mérnöki Kamara. A megállapodás szerint a szervezetek az építésgazdaság és épített környezet fenntartható fejlesztése érdekében közös célokat határoznak és valósítanak meg, az együttműködés alapja pedig a szervezetek széles körű szakmai tevékenysége és integrációs képessége. Az együttműködési megállapodást a Construma szakvásáron, az ÉMI standján írták alá.
 4. Tájékoztató a mérnök tovább-képzésekről, valamint a további programról
  Előterjesztő: Feilné Győry Zsuzsanna elnökségi tag
  A kamaránk januártól már kikerült az ÁFA körből, melynek alapján a képzési díj adómentes. A tagok számára kedvezményes 2.000.- Ft, míg a nyilvántartottak számára 8.000.- Ft a továbbképzés, ösztönzve ezzel a nyilvántartottak számára a kamarai tagsághoz kapcsolódó további előnyök megismerését. A képzések folyamatosan kerülnek regisztrációra és meghirdetésre a szakmagyakorlók részére.
 5. Cégbírósági eljárás
  Előadó: Dr. Winkler Ervin titkár
  Az ülés tartása nélküli küldöttgyűlés 2023. február 28. napjával – eredményesen – lezárult, melynek alapján a területi kamara nevének „vármegyei” változására vonatkozó törvényszéki eljárást e hónap elején megindítottuk.
 6. Határozat hozatal a tagfelvételekről és jogosultságokról
  Előadó: Dr. Winkler Ervin titkár
  A mai ülésen tagsági felvétel és jogosultság jóváhagyás tárgyában benyújtott kérelem hiányában nem volt szükség testületi döntésre.
 7. Egyebek

Következő ülés időpontja: 2023. 04. 06. 15.00.
kmf.
Az Emlékeztetőt összeállította:
Dr. Winkler Ervin