2024. június 5-én, 94 éves korában váratlanul itthagyott minket id. Szilágyi Sándor, okl. építőmérnök, a Baranya Vármegyei Mérnöki Kamara Örökös Tagja. 2009-ben kapta meg ezt a címet. Búcsúztatása 2024. június 25-én 15.00-kor lesz a pécsi Nagytemető Dísztermében.

Sanyi Bácsi élete utolsó percéig aktív, fizikailag és szellemileg is friss volt, szőlőjében, metszés közben érte el az utolsó pillanat. A PTE Pollack Mihály Műszaki Karán több évtizeden át oktatott, még nyugdíjba vonulása után is. Statikus tervezőként, szakértőként, tanácsadóként mindvégig segítette a fiatal kollégákat, a diákokat. Szerette a hivatását, családját, fiait, unokáit, tanítványait, a kollégákat, szőlőjében rendszeresen szeretettel és jó boraival várta a régi tanszéki kollégák látogatását. Kellemes hangulatú délutánokat, estéket töltöttünk el ott vele, visszaemlékezve a közösen eltöltött évtizedekre.

Hiányozni fog nagy szaktudása, segítőkész támogatása, állandó kedvessége, vidámsága, mosolya! Mindannyiunkat megrendített örökéletűnek hitt kollégánk halálhíre, néhány emlékező mondat:

„A szőlőjéből kínált nekem csodavesszőt, amiért tavasszal kellett volna elmennem. A halála igen megrázó, de a végtelen életszeretete és praktikus mérnöki megoldásai (a szőlőművelésben is) mindenkinek példamutató. Milyen jó és méltó hozzá, hogy a kertjében búcsúzott el az evilági élettől!”

„Szeretettel és megbecsüléssel gondolok Sanyi Bácsira. Elvesztettünk egy melegszívű, segítőkész, nagy tapasztalati tudású kollégát, akivel jó volt együtt dolgozni, akitől sokat tanultam. A Király utcai irodában sokszor felkeresett szakmai és egyéb ügyekben, amennyire lehetőség volt, segítettem, ez most is jó érzés.”

„Mély, szeretetteli nyomott hagyott bennünk, jelentős nyomot a szakmában. Mindig megtette a tőle telhető maximumot, békében nyugodhat. Búcsúzunk.”

„Szilágyi Sándor – megfontolt, körültekintő, biztonságot sugárzó, és tekintélyt parancsoló, mégis szelíd mérnökként néztem fel Rá mindig. Így fogok emlékezni Rá. Mérnöki habitusa biztos nem csak nekem volt inspiráló.”

„Még középiskolás koromból ismertem Sanyit, a kis Sanyi is akkor járt a technikumba, amikor én. Aztán a főiskolai évek, hallgatóként és kollégaként. Sok szép emlékem van róla, sokat tanultam tőle, segített nekem elindulni a szakmában. A gyakorlati tapasztalatait nem sajnálta megosztani a fiatalokkal. Mindig szeretettel, és nagy tisztelettel fogok rá gondolni.”

Életútja

Szilágyi Sándor 1929. december 27-én született Kisbabóton.

Elemi iskoláit Kispécen, gimnáziumi tanulmányait a Pápai Református Kollégiumban végezte.

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Mérnök, illetve Hadmérnöki Karán végezte, diplomáját 1952-ben szerezte meg.

Munkahelyei:

 • HM Erődítési Csoportfőnökség
 • Budapesti Mélyépítő Tervező Vállalat
 • BVM Pécsi Gyára
 • Baranya megyei Tanácsi Tervező Vállalat
 • Pollack Mihály Műszaki Főiskola Szilárdságtan és Tartószerkezetek Tanszék

Oktatóként főként a vasbeton szerkezetek elméletével és tervezésével ismertette meg Hallgatóit, akik gyakran emlegették tiszta, világos, érthető előadásait és gyakorlatait. Elsősorban a vasbetonszerkezetek területen volt évfolyamelőadó, és gyakorlatok irányítójaként oktatott, de acélszerkezetek és faszerkezetek tantárgyaknál is szükség volt előadói és gyakorlatvezetői munkájára. Tudását, tapasztalatát oktatótársaival önzetlenül megosztotta, a tanszéki szakmai műhelymunka igen jelentős személyisége volt.

Főiskolai tevékenysége alatt a KK munkákban, valamint az intézményi Politechnikai Kft-ben vasbeton, acélszerkezetek és faszerkezetek szakterületeken, tervezésekben, szakértésekben folyamatosan, általában témavezetőként végezte az alkotó mérnöki tevékenységét. A tanszéki kutatásokban vett részt, a vasbeton labor oktatási-kutatási munkákat vezette. Témavezetőként sok TDK hallgatói munkát irányított, diplomatervek konzulenseként sok tapasztalatot tudott átadni.

1989-ben f. docensként nyugállományba vonult. Munkáját több szakmai és oktatási kitüntetéssel ismerték el. Óraadó tanárként még több évig vett részt az oktatásban.

Létrehozta a „BAFA” Bt tervező betéti társaságot és továbbra is statikai, tartószerkezeti tervezéssel, szakértéssel foglalkozott (silók, uszodák, ipari és mezőgazdasági raktárak, műhely-csarnokok, lakóházak)

Az utóbbi évek megvalósult építményei:

 • Szigetvár; Radován téri lakótelep
 • Szigetvár; Suzuki autószalon és szerelőműhely
 • Szentlőrinc; SAMMOTOR autószalon és csarnokok
 • Pécs; Jókai úti és Kolozsvár utcai emeletráépítések
 • Pécs, Mohácsi út HRSZ.: 42289/12; Csarnok-raktár + szoc. épület
 • Pécs, Mohácsi út HRSZ.: 42289/11; Csarnok-raktár + szoc. épület
 • Pécs, Basamalom u. HRSZ.: 40940/3; Sportcsarnok
 • Pécs; MIXOMAT daruzott csarnok
 • Keszü, MOVA TRANS KFT; gabonatároló csarnok
 • Birján major; Raktárcsarnok-iroda + szoc. Épület
 • Pellérd, HRSZ.: 489/10; csarnok
 • Pincehely; 4 db 2500 tonnás gabonasiló
 • Szekszárd; Városi uszoda
 • Szekszárd; AFIT szerelő csarnokai

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Szilárdságtan és Tartószerkezeti Tanszék kutatási munkái közül társszerzőként vett részt a”Lenkei Péter – Meskó András – H. Temesi Eszter – id. Szilágyi Sándor –
Csányi Erika – Lipinka Zsolt – Dudás Zoltán – Bíró Tamás – Törköly Tamás –
Borosnyói Adorján:
HV Head Office Budapest: Vizsgálatok és szakvélemény a C/D1 megerősítési
változat megvalósíthatóságáról (2002)” kutatásban és a jelentés elkészítésében is.

 

Emlékét őrzik kollégái, mérnöktársai, tanítványai.